Vloeren

Algemene Informatie

sols en bois
© Hout Info Bois
www.bvbarchitects.com
Met een houten vloer krijgt uw woning een natuurlijke, warme en verfijnde uitstraling. Volgens de Europese norm is een houten vloerbedekking een harde vloerbedekking waarvan de slijtlaag uit hout bestaat. Dat is niet het geval voor laminaatvloeren.

Parket en plankenvloer

sols en bois
© Hout Info Bois

Is de houten slijtlaag minstens 2,5 mm dik bij de plaatsing? Dan gaat het om parket of plankenvloer:

  • Massief parketbestaat uit planken, stroken of blokjes uit één laag massief hout.
  • Samengesteld parketof meerlagenparket bestaat uit plaatmateriaal met een massief houten slijtlaag.

Houtfineervloeren

Houtfineervloeren bestaan uit plaatmateriaal met een fineerhouten slijtlaag van minder dan 2,5 cm dik.

Welke houtsoorten?

sols en bois
© Hout Info Bois
www.egidemeertens.be

Uiteraard spelen kleur en uitzicht een grote rol bij uw keuze. Alleen een voldoende groot houtstaal geeft een realistisch beeld van de tekening, knopen, groeiringen, barstjes of kleurnuances. Houd daarmee rekening bij uw keuze. Toch bepaalt de bestemming van de ruimte alles voor de stabiliteit en hardheid van het hout. Waar komt de vloer en hoe wordt hij belopen?

  • Drukbelopen ruimtes vereisen hardere houtsoorten zoals Europees eiken, Amerikaans wit en rood eiken, beuken, esdoorn, essen, jatoba, afzelia, merbau, iroko, teak …
  • Voor minder drukbelopen ruimtes zijn ook zachtere houtsoorten zoals grenen of vuren geschikt.

Ontdek de nomenclatuur van voor parket geschikte houtsoorten (doc)

Welk houtvochtgehalte? Moet je het hout voor parket of plankenvloer nog laten acclimatiseren door de verpakking vooraf te openen in de ruimte waar het geplaatst zal worden?

Hout past zijn vochtgehalte altijd aan aan de relatieve vochtigheid van de lucht (zie ook Water en hout). Bij optimale omgevingsomstandigheden binnenshuis, ttz
• bij een temperatuur van 20°C
• en een relatieve luchtvochtigheidsgraad tussen 40 en 60%
zal het houtvochtgehalte zich handhaven tussen respectievelijk 7,8 en 11%.

In een omgeving die afwijkt van deze optimale waarden zal het hout zich aanpassen. Wanneer de relatieve luchtvochtigheid toeneemt zal het uitzetten, en wanneer deze afneemt zal het krimpen. Daarom is het voor parket of plankenvloer belangrijk om de optimale omgevingswaarden op het moment van de plaatsing zo dicht mogelijk te benaderen, en zich ervan te verzekeren dat het houtvochtgehalte van de planken tussen de 7,8 en de 11% bedraagt.

Vroeger lagen de plaatsingsomstandigheden maar zelden binnen de optimale waarden. Daarom was het noodzakelijk om de verpakking van de planken te openen in de ruimte waar ze gebruikt gingen worden, zodat ze zich gedurende enkele weken konden aanpassen aan de omstandigheden van de nieuwe omgeving. Nu is dit niet langer nodig omdat hout bestemd voor parket of plankenvloer vooraf voldoende kunstmatig gedroogd wordt.

Wanneer er rekening wordt gehouden met de relatieve luchtvochtigheidsgraad en de temperatuur in de ruimte enerzijds, én met het aangegeven houtvochtgehalte van de planken anderzijds, kunnen deze gebruikt worden van zodra ze uit de verpakking komen.

Opgelet: vooraleer men het parket begint te leggen is het van essentieel belang om ook het precieze vochtgehalte van de dekvloer (chape) te bepalen!

Plaatsing van parket

De ondergrond en dikte van de houten vloer bepalen hoe hij het best wordt geplaatst: vol verlijmd op de dekvloer of chape, zwevend in tand en groef, verlijmd en genageld, of genageld en verlijmd in tand en groef.
Lijmen voor houten vloerbedekkingen (doc)

Brandreactieklassen voor vloeren

Meer over de brandreactie van bouwproducten op basis van hout (pdf)

Technische specificaties

Meer over de technische specificaties van houten vloeren (download STS 45.2)

Onderhoud en afwerking

In zijn levensduur kan een parket- of plankenvloer verschillende keren worden opgeschuurd, waarna de vloer er als nieuw uitziet. Met aangepaste producten vereenvoudigt u het onderhoud.

  • Vernis geeft de vloer een mat, satijnen of hoogglanzend uitzicht. Vernis maakt de vloer heel slijtvast en is geschikt voor houten badkamer- of keukenvloeren. Met watergedragen vernissen behoudt u bovendien de natuurlijke houtkleur. Dweilen met zuiver water en een scheutje polish.
  • Oliegeeft de vloer een natuurlijk mat en hedendaags uitzicht. Oliën dringen diep in het hout en hebben een voedende werking. Een geoliede vloer is minder tegen vlekken bestand dan een geverniste vloer. Toch houdt een regelmatig onderhoud met een voedend product de vloer in optimale staat.
  • Boenwasgeeft de vloer een satijnen of glanzend uitzicht. Nadeel is dat boenwas niet zo slijtvast is. Daarom is de vloer gevoeliger voor beschadiging en vlekken – zelfs van water. Natuurlijke boenwas ruikt aangenaam en wordt daarom vaak gebruikt in slaap- en woonkamers. Regelmatig onderhoud met een vloeibare was houdt uw vloer in conditie.

Meer over de afwerking en het onderhoud van een houten vloerbedekking (doc)
Meer over hittebehandeld hout (doc)
Meer over UV/EB-uithardende binnenafwerkingssystemen (doc)

Houten vloeren in de badkamer?

Hoe massief parket gebruiken in vochtige ruimtes (doc)

Houten vloeren en vloerverwarming?

Richtlijnen om parket met vloerverwarming te combineren (doc)

Kwaliteiten van eikenhouten parket

Meer over massief eiken parket met tand en groef (doc)
Meer over massief eiken lamparket (doc)

houten vloeren houten vloeren houten vloeren
 © Hout Info Bois
www.collstrop.be
 © Hout Info Bois
 www.zonedertig.be
 © Hout Info Bois
 www.egidemeertens.be

Gerelateerde houtsoorten